Kiropraktor eller fysioterapeut, hva skal jeg velge?
Forståelse for kroppens anatomi, bevegelse og funksjon utgjør kjernekompetansen til både kiropraktorer og fysioterapeuter.
Både fysioterapeuter og kiropraktorer behandler, forebygger og jobber helsefremmende innen fagfeltet muskel- og skjelettapparatet.
Begge yrkesgrupper legger flere faktorer til grunn for planlegging av tiltak for å hjelpe deg. Primært er dette kunnskap om kroppens oppbygging/ anatomi og funksjon. Vi tar også hensyn til andre faktorer som påvirker dine bevegelsesmuligheter, helse og livskvalitet.
Begge arbeider tverrfaglig med andre faggrupper. Dette samarbeidet er særlig tydelig ved Kiropraktorhuset Elverum hvor fysioterapeuter og kiropraktorer jobber i et team.
Begge yrkesgrupper forsøker å arbeide evidensbasert. Det vil si at vi bruker vår kliniske erfaring med det som finnes av forskning som underbygger forskjellige tiltak for å legge en så god behandlingsplan for den enkelte som overhodet mulig.
Hva er forskjellen på en kiropraktor og en fysioterapeut?
Den største forskjellen mellom en fysioterapeut og en kiropraktor er den akademiske utdannelsen.
Kiropraktor utdanningen er en 5 årig masterutdannelse.
Nærmeste studiested er Syd Dansk universitet, Odense i Danmark.
Fysioterapiutdanningen er 3 årig og kan tas på ved flere studiesteder i Norge.
Fysioterapiutdannelsen kan bygges videre til en mastergrad innen enkelte fagområder.
For begge profesjoner er det et krav med ett års turnustjeneste i etterkant.
En annen forskjell er at en kiropraktor er primærkontakt innen fagfeltet muskel- og skjelett idelser. Dette medfører økt ansvar i helsevesenet til å forvalte muligheten til å henvise deg som trenger det til avanserte bildeundersøkelser eller til legespesialisten som kan hjelpe deg videre. Denne rettigheten gjør også at en kiropraktor kan henvise deg til rehabiliteringsopphold på grunn av kroniske/ langvarige ryggsmerter eller sykemelde deg opp til 12. uker.
Denne rettighetene har også fysioterapeuter med 2 år tilleggsutdannelse innen manuellterapi.
I samfunnet finner du fysioterapeuter godt integrert i helsevesenet både statlig og kommunalt.
Kiropraktorer finnes i hovedsak kun i privat praksis.
Hvilken behandling skal jeg velge?
Begge yrkesgrupper arbeider med alle skader og plager med opphav i muskel- og skjellettapparatet. Det er derfor ikke alltid like lett å vite hvem du skal kontakte for akkurat ditt problem. Vi gjør oppmerksom på at diagnoselisten er under revidering. Den er av den grunn pr 31.03.22 ikke utfyllende eller komplett.
Hvilke plager/skader hjelper en fysioterapeut deg med?
Hvilke plager/skader hjelper en kiropraktor deg med?
Her kan du lese mer om hva en kiropraktor og fysioterapeut behandler.
Noen fysioterapeuter og kiropraktorer har fordypet seg i spesielle problemstillinger som for eksempel idrettsskader, psykomotorisk fysioterapi, barnekiropraktikk og barnefysioterapeut eller diagnostisk ultralyd.
Ekstra kompetanse og videreutdannelse kan derfor også være med på å avgjøre hvilken terapeut du skal velge enten det er kiropraktor eller fysioterapeut.
Ofte er det viktigste også å komme i gang. Har du en akutt smertetilstand er riktige tiltak til rett tid avgjørende for at skaden/plagen heles godt. Det kan også være viktig at behandler har kapasitet og kompetanse til å følge deg opp over litt tid.
Beslutningen om du med din skade bør oppsøke kiropraktor eller fysioterapeut er likevel best å ta etter en grundig undersøkelse. En slik undersøkelse får du ved Kiropraktorhuset Elverum. Der er både kiropraktorene og fysioterapeutene trente til å vurdere hvilken form for behandling som vil hjelpe deg best
Hos oss er det lett å bli henvist innad i klinikken i tilfelle ditt problem vil kreve et samarbeid eller annen type behandlingsform enn den du selv tenkte ville passe.
Kan det være smart å motta begge behandlinger i samme tidsperiode?
Det kan være smart å kombinere kiropraktor og fysioterapi i samme tidsperiode. Spesielt gjelder dette når behandlingsforløpet ikke går like raskt som forventet, eller at fremgangen stopper opp. Selv om kiropraktorer og fysioterapeuter jobber med muskel- og skjelettlager kan et litt annet fokus hos en annen behandler være med på å bringe deg til neste nivå.
Det kan også være smart å kombinere kiropraktor og fysioterapi ved langvarige plager. Dette fordi det er viktig å kontrollere at funksjonen fortsetter å være bra, og at planen din, som inneholder rådene og tiltakene for hvordan opprettholde god muskel- og skjeletthelse er oppdatert.
Har du spørsmål, så ta kontakt med oss.