Problemområde > Arm, albue og håndledd

Arm, albue og håndledd

Belastningsskader i albuen er vanlige både i arbeidslivet og i idretten, og har en tendens til å bli kroniske plager.

Artrose i tommel

Tennisalbue

Belastningsskader i albuen er vanlige både i arbeidslivet og i idretten, og har en tendens til å bli kroniske plager.

Tennisalbue og golfalbue
De hyppigste plager kalles tennisalbue eller golfalbue. Selv om navnene tyder på sportslige årsaker, er dette bare unntaksvis forklaringen. Smertetilstanden i albuen skyldes overbelastning av senefester, vanligvis som følge av gjentatte, ensidige bevegelser.

Tennisalbue, er lokalisert på yttersiden av albuen og kalles på fagspråk lateral epikondylitt.
Golfalbue, er lokaliseret på innsiden av albueleddet og kalles medial epikondylitt.
Navnene indikerer hvilke idretter som disponerer for de to tilstandene, men de aller fleste som får epikondylitt, er ikke idrettsutøvere. Mange får epikondylitt i sitt yrke, som elektrikere, rørleggere, malere, slaktere.

Smertene kan komme noen dager etter en akutt eller langvarig overbelastning.

Plagene kommer i form av murrende verking eller smerter på den ene siden av albuen, oftest på utsiden, ofte med utstråling nedover underarmen mot håndleddet.

Funksjonen i armen blir rammet; det kan være vanskelig å skjenke, holde en kopp, drikke; og arbeid med hånden kan bli problematisk. Enkelte har hatt milde plager i flere måneder og oppsøker lege fordi de ikke blir bra av seg selv.

Tennisalbue er en meget vanlig tilstand, mens golfalbue er langt sjeldnere.

Hva kan jeg selv gjøre
Hensikten med behandlingen er å lindre smertene og å dempe betennelsesreaksjonen. Du bør for en periode unngå aktivitet og belastning som gir smerter. Eventuelt bør du endre arbeidsform for å minske belastningen på albuen. De fleste blir bra med å avlaste og ta det med ro i noen dager eller uker.

I akuttfasen kan noen ha effekt av betennelsesdempende og smertelindrende medisin for eksempel ibuprofen. Mange opplever også positiv effekt av smertestillende medisin i geléform, som smøres på det ømme området. F.eks. voltarol.

Annen behandling som kan være aktuell ved vedvarende og kroniske plager, er fysioterapi i form av instruksjon i øvelser du kan selv kan utøve for å avhjelpe problemet.

Nedkjøling med is kan også lindre smertene, og ved sterke smerter kan det bli nødvendig med bandasjering og avstiving av albueleddet. Idrettsutøvere kan ha nytte av teiping.

Betennelse i slimposen i albuen
Slimposen på baksiden av albuen blir ofte betent. Slimposen er en geléliknende sekk, som vanligvis inneholder en liten mengde leddvæske. Ved betennelse i slimposen i albuen oppstår det i løpet av kort tid en hevelse i området som gir trykk og sprengfølelse. Plagene forverres når du bøyer albuen. Noen ganger kompliseres betennelsen med bakterieinfeksjon. Da vil hevelsen i tillegg bli rødere og varmere enn en betennelse uten bakterier.

Betennelse i slimposen i albuen er en relativt vanlig tilstand og kan oppstå som følge av skade (støt/slag). Det kan også oppstå etter vedvarende irritasjon, for eksempel når man stadig støtter seg på albuen under arbeid eller ved lesing (studentalbue).

Hva kan jeg selv gjøre
Som regel er det tilstrekkelig behandling å beskytte albuen mot støt og trykk noen dager, men i noen tilfeller brukes betennelsesdempende middel. Hensikten med behandlingen er å lindre smertene, behandle en eventuell infeksjon og forebygge senere tilbakefall.

Det er viktig at du selv avlaster albuen og sørger for å unngå trykk og irritasjon mot slimposen ved å skifte/variere arbeidsstilling og ved å bruke albueputer.

I den mest smertefulle fasen bør du holde armen i fatle.

En enkel behandling er påsmøring av et nsaid-preparat (f.eks. Voltarol) i gelform. Alternativt kan NSAIDs gis som en kortvarig tablettkur som ibumetin.

Carpal tunnell syndrom

De qvervains

Se også andre problemområder

Kne, legg, ankel og fot

Hofte og lyske

Korsrygg og bekken

Midtre rygg og ribben

Skulder